De chaise longue RDW01 (1962-2025)

Introductie

De originele chaise longue werd in 1962 door Roger De Winter ontworpen, en werd door de bouwmeester uitsluitend en heel selectief aan eigen klanten aangeboden. Daardoor bleef de productie in die jaren beperkt tot een tiental.

Zes decennia later wordt het concept nieuw leven ingeblazen door De Winter Design. Het oorspronkelijke ontwerp werd zorgvuldig doorontwikkeld om te voldoen aan de eisen van vandaag. In 2025 werd de chaise longue - de RDW01 - opnieuw in productie gebracht en voor het eerst vrij aangeboden.

Een apart ontwerp

Het elegante design heeft een eenvoudige cirkelvorm als basis en werd uitgewerkt tot een evenwichtig geheel. Het ontwerp is geen compromis tussen vorm en functie, het is een combinatie van beiden. Het straalt eenvoud en rust uit en oogt vandaag nog steeds fris en modern.

Op het nauwkeurig gebogen stalen kader rusten dwarslatten van gepolierd aluminium die contrasteren met het kussen. De handgemaakte lasverbindingen tonen aandacht voor detail. De helling kan naar wens worden afgesteld voor een persoonlijke zitervaring. 

Doorontwikkeling

Het originele ontwerp werd onderworpen aan een grondige technische analyse. Daarbij werd gebruik gemaakt van het prototype dat de architect destijds voor zichzelf liet maken. Ook de plannen uit het archief van Roger De Winter werden gehanteerd. 

Elk onderdeel werd opnieuw beoordeeld met als vertrekpunt de kwaliteitseisen, productietechnieken en materialen van vandaag.  

Meerdere eigenaars van andere originele exemplaren werden geraadpleegd over het gebruik van hun chaise longue. Met dat toegevoegde inzicht kon het concept nog worden verfijnd.  

Resultaat

Hoewel het basisconcept van Roger De Winter volledig overeind blijft, werden op basis van moderne productietechnieken toch enkele optimalisaties doorgevoerd.  

Het verchroomde stalen onderstel geeft een zwevend effect aan het meubel dankzij de subtiele kunststof voetjes.  

Op het nauwkeurig gebogen stalen kader rusten gepolijste aluminium dwarslatten, die mooi contrasteren met het zitkussen. De tussenafstand neemt progressief toe vanuit het zwaartepunt van het meubel. Beiden zijn ontworpen voor comfort en ondersteuning.  

De bijhorende voetensteun werd licht aangepast om beter aan te sluiten bij de gebogen vorm van het zitgedeelte, waardoor het geheel evenwichtiger oogt. 

Na het testen van een aantal prototypes werd het herontwerp finaal vastgelegd. Het geheel is meer solide en het comfort is verder toegenomen. De handgemaakte lasverbindingen getuigen van aandacht voor detail.

Het resultaat is een subtiel verfijnd ontwerp dat de geest van het origineel bewaart. Een ontwerp dat voldoet aan de moderne kwaliteits- en comforteisen, dat bestaat uit hoogwaardige materialen en klaar is om opnieuw van generatie op generatie te worden overgedragen.  

Zitkussen

De ergonomie van het ontwerp wordt versterkt door het zitkussen. Elk exemplaar wordt handmatig vervaardigd in het atelier van Master Interior. De kusseninhoud bestaat uit hoogwaardig zwaar schuim. Het leder wordt precies en handmatig uitgesneden en genaaid. De radius van het kussen verschilt bewust van het frame waardoor het silhouette mooi gevolgd wordt zonder de gezellige frommel te verliezen. Bovendien laat deze subtiele vrijheid het schuim haar optimaal comfort bereiken. De positie van de nekrol is aan te passen op maat van de gebruiker.

Leder: oorsprong, cultuur en dierenwelzijn 

Het premium natuurleder van Belgische partner Stolz combineert kwaliteit met ecologische verantwoordelijkheid - uitzonderlijk zacht, sterk en gebruiksvriendelijk. Traceerbaarheid garandeert de juiste oorsprong.

Het leder komt van stierhuiden uit Noorwegen, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Het klimaat en de voeding creëren ideale voorwaarden voor kwaliteitsleder. In deze regio's groeien runderen op in groene weilanden met goede stallen en voeding. Deze respectvolle behandeling resulteert in een zuiver en consistent product. Strenge Europese wetgeving verzekert optimale levensomstandigheden. De lokale verwerking vermindert milieubelasting.  De huiden zijn een bijproduct van de vlees- en melkindustrie: geen dier werd ervoor opgebracht.

Belgisch vakmanschap

Het volledige proces is Belgisch: van het ontwerp, de leveranciers en gebruikte materialen, tot de productie en de verdeling.

De RDW01 is niet alleen een schitterend meubel, het is ook een onderscheidend stuk dat een verhaal vertelt.